Lading på hytta har aldri vært mer Easee

Som elbileier er man avhengig av gode lademuligheter, og når strømmen er ekstra dyr kan det by på noen økonomiske utfordringer. 

Her får du svar på noen av de mest stilte spørsmålene rundt elbillading på hytta, og noen tips og triks til hvordan du kan lade enklere og billigere på hytteturen.

Har du hytte? Med lader fra EUtforsk både fjell og fjorder når du er på hytta, med Easee lader

Har du hytte? Med lader fra Easee er du alltid klar for neste eventyr. Utforsk både fjell og fjorder når du er på hytta - uten å få ladeangst. Bilde: Easee

Større frihet til å utforske

Om du har elbil har du kanskje kjent på ladeangst eller rekkeviddeangst en gang eller to? Om du skal avgårde på hytta i sommerferien, enten det er for en helg eller for noen uker, er det noen faktorer som kan sette en stopper for mulighetene og spontaniteten. 

Vi bor jo i Norge, så selvsagt kommer man ikke unna at været kan surne til ferien litt, eller mye - men dette kan vi ikke påvirke. Noe vi derimot kan påvirke er å unngå stress med å finne en ladestasjon på veien til nærmeste fjelltopp.  

Med en egen ladeboks på hytta står du mye friere til å ta spontane utflukter, spise en lunsj med fantastisk utsikt, eller pakke med deg teltutstyret for en overnatting ved den vakre innsjøen du har funnet på kartet et stykke bort.

Easee Lite elbillader på vegg i et moderne hus

Flott hytte, med en frekk lader

Easee Charge Lite lader alle biler og dekker alle behov. Det er en pålitelig og fremtidsrettet lader, som passer til alle hytter. Easee Lite er akkurat det den høres ut som - liten og smart, men full av kraft. 

Laderen er laget for å gi deg minst mulig å bekymre deg for. Den passer til alle elbiler, er trygg og fullstappet med teknologi.

Prisforskjell på grunn av strømstøtte

Med høye strømpriser er det nok mange som lurer på om det fortsatt lønner seg å lade elbilen på hytta. Hovedgrunnen til usikkerheten er strømstøtten. 

Strømstøtteordningen gjelder for alle private husholdninger for strømforbruk inntil 5000 kWh per måned, men denne støtteordningen gjelder dessverre ikke for fritidsboliger. 

I og med at man kun får strømstøtte hjemme vil dette ha en økonomisk påvirkning på elbilladingen hjemme kontra på hytta. Det er dog viktig å ha i bakhodet at dette kun er en midlertidig støtteordning i en periode når prisene er høye.

Lønner det seg å lade elbilen på hytta?

Ja, det lønner seg på mange måter. Selv om det for tiden er litt mer kostbart å lade på hytta er det andre faktorer som er veldig verdifullt, nemlig tid og komfort. Det er slett ikke alle som har flust av ladestasjoner i nærheten av hytta si, og det er ikke aktuelt for de aller fleste å måtte reise langt for å lade. 

Flere og flere hytteiere går over til ladebokser, rett og slett fordi det er ekstremt upraktisk å ikke ha det. I tillegg kan du se på det som en investering om du vurderer å selge hytta en dag.

Er det lov å lade med stikkontakt?

Nei, det er faktisk ikke lenger lov å lade elbil i vanlig stikkontakt etter 1. januar 2023, basert på endringene i regelverket NEK 400. Ved nyinstallasjon for fast elbillading kreves nå en ladeboks med type 2-kontakt, hjemme og på hytta.

Reglene sier også at stikkontakter og industrikontakter som ikke er tilpasset elbillading ikke kan benyttes til fast lading.

Det er imidlertid greit å benytte seg av vanlig stikkontakt ved nødlading, og om du fikk installert en tidligere godkjent ladeløsning før 1. januar 2023, har du fortsatt lov til å bruke denne - reglene har ikke tilbakevirkende kraft.

Easee lader på hytta

Unngå strømtoppene med smartlading

Det finnes både smarte og "dumme" (enkle) ladebokser. Det som skiller dem er at en enkel ladeboks kun sørger for å lade bilen din, mens en smart ladeboks kan app-styres for å få bedre kontroll på strømpriser, ladestatus og ladehistorikk.

Vil du unngå å lade når strømprisene er på topp? Da bør du absolutt vurdere smartlading. Med en smartlader lader bilen når strømmen er billigst. 

En smartlader innebærer at du lar en tredjepart hente inn de laveste strømprisene og sette opp ladeintervaller for deg, du trenger ikke å gjøre dette selv. Med smartlading via en app kan du både spare penger og lade bilen mye mer effektivt. 

Easee + Tibber = smart

Vil du lade enda smartere? Om du bruker strømselskapet Tibber kan du enkelt få kontroll på ladeutgiftene dine. Med Easee-appen kan du velge Tibber som operatør, så tar de styringa.

Tibber har i tillegg en solid prisgaranti. Om du har en Easee-ladeboks garanterer de at prisen per kilowattime til elbillading blir 20 prosent lavere enn strøm du bruker på andre ting.

Med en banebrytende teknologi lader elbilen din automatisk når strømprisen er på sitt laveste i løpet av døgnet. Plugg inn bilen i laderen når du kommer hjem fra hytta, Tibber sørger deretter for at bilen lades når prisen er gunstig. Du kan enkelt bruke appen til å stille inn ønsket tidspunkt bilen din skal være ferdigladet til.

Les mer om elbillading fra Easee her

Økt etterspørsel av smarte installasjoner 

Elektrikere merker en stor økning av installasjoner av elbilladere på hyttemarkedet, og spesielt smarte ladebokser. 

Elektriker Trine Tjørhom, i Active Elektro har oppdrag på flere hytter enn de fleste gjennom året, og melder at de største trendene blant hyttefolket er ganske så smart: Smart varmestyring, belysning og elbillading.

Våre dyktige og erfarne elektrikere installerer og monterer ladebokser både hjemme og på hytta. Ta kontakt med oss i dag for et uforpliktet tilbud!

Active Elektro har mange oppdrag på hytter rundt om, og ser en økende trend i antall smarte elbilladere. Bilde: Easee, v. Trine Tjørhom.

Vi hjelper deg med installasjon av ladebokser

Ta kontakt med våre dyktige elektrikere i dag, så hjelper vi deg med å finne den beste ladeløsningen for deg.